logo

Woodville

The existing four bed two storey house which is located in a cluster development in a small village setting had all the characteristics of Irish Housing developments in the past 20 years where the poor location, arrangement and linkage of spaces has negatively affected the functionality of the house.

The brief required the better utilization of the existing space along with the provision of a single storey extension to provide much needed additional living space for a family with teenage kids. The design response called for a holistic approach and vision such that the existing shortcomings could be resolved in the design solution.

The design concept was to create a rear extension which would accommodate extended Kitchen, Dining & Living spaces and through its stepped external envelope could catch both southern and western sun. The existing entrance was relocated and the bottom of the stairs reconfigured to create a more generous and welcoming entrance hall. Underfloor heating was installed in the extension.

Correct orientation of large expanses of triple glazed units, extremely high levels of Woodfibre insulation and recycled paper between and above the rafters in the extension combined with the high levels of airtightness achieved has resulted in a low energy extension with reduced running costs.